Despre Triatlon

Triatlonul este o competiţie ce presupune parcurgerea în succesiune a trei probe: înot, ciclism şi alergare.

Distanţa standard – numită şi Olimpică – a unei competiţii de triathlon cuprinde: 1,5 km înot, 40 km ciclism şi 10 km alergare.

O varianta mai scurtă este Sprint: 750 m înot, 20 km ciclism şi 5 km alergare.

De asemenea, există şi variante mai lungi cunoscute sub numele de:
Half ironman: 1,9 km înot, 90 km ciclism şi 21 km alergare
Ironman: 3,8 km înot, 180 km ciclism şi 42 km alergare

Prima competiţie de triatlon a avut loc în Franţa în 1920, dar triatlonul începe să se contureze ca disciplină sportivă în 1974. În 1989 se formează Uniunea Internaţională de Triathlon (ITU), ce reuneşte federaţiile naţionale de triatlon. Triatlonul debutează ca probă olimpiăa la Jocurile Olimpice din Sydney, în anul 2000. Federaţia Română de Triatlon s-a înfiinţat în anul 2012.

Deşi este considerată ca fiind o disciplină sportivă tânără, triatlonul are o dezvoltare fulminantă deoarece este promovat ca un sport de masă, la care poate participa oricine. Astfel, sportivi amatori de toate vârstele pot lua startul la o competiţie de triatlon alături de sportivi profesionişti. De asemenea, antrenamentele pentru cele trei probe, înot, ciclism şi alergare, dezvoltă un stil de viaţă sănătos şi un trup armonios construit. Datorită acestor motive, tot mai mulţi iubitori ai mişcării aleg să participe la concursuri de triatlon.